lauantai 16. elokuuta 2014

Rallia ja rallya

Taas kerran on tässä huushollissa päätetty pistää elikot kuriin ja rouvan nuhteeseen.
*  Lampaat ja aasi
Vien aamuin illoin lampaille aasille aitaukseen kassillisen kuivaa heinää ja joko pienen kourallisen kauraa tai muutaman porkkanan palan yms. Rikalle pienin annos - se laihdutuskuuri. Tämä tahtuma on villiintynyt villiintymistään ja saavutti huippunsa toissa iltana. Lampaat rynni niin, että kaatoivat minut! Eikä Rikkakaan ollut kovin rauhallisesti. Ei hätää, sain vain pari mustelmaa. Mutta nyt on uusi toimintamalli. Otan Nukan mukaan, aukaisen portin ja sanon sille: aja lampaat. Päästän Nukan ekana portista, lampaat väistyy. Nukalla ei kyllä selvästikään ole oikein käsitystä tehtävästään: se menee aitaukseen ja lähtee tutkimaan aluetta - josko jotain syötävää. Mutta lampaat ei ryntää Nukan päälle, se on näet muutaman kerran karkoittanut ne murinalla luunsa/lelunsa lähettyviltä.
Tässäpä koulutuksen paikka. Takku joskus innostuu juoksuttamaan lampaita. Huudan sille: aja, aja. Ja sitten pysäytän. No yhtenä iltana olin tuomassa karjalle einettä eivätkä ne tuleetkaan tapansa mukaan omaan aitaukseensa, vaan syödä mässyttivät pihassa. Minä (Takulle lähinnä) : missä lampaat, aja. Takku ei ollut moksiskaan, mutta Nukka lähti vauhdilla ajamaan lampaita ja aasia - tosin väärään suuntaan.
* Koirat
Koirat ovat kadottaneet korvansa pahemman kerran. Yleensä ne jonkun jänisjuoksun tai muun harhailun jälkeen käyttätyvät säällisesti muutaman päivän. Mutta eilen ne pinkoivat matkoihinsa sekä aamu- että iltalenkillä. Ja tänä aamuna ensin metsälenkki (yli sallitun 3 minuutin) ja sitten ne jäivät myyräjahtiin. Huutelin, molemmat nostaa päätään ja jatkaa sitten kaivamista. Jos rankka sade ei olisi piiskonut minua, olisin ehkä ollut suvaitsevaisempi. Nyt kaikki kuriin!!!


Iltakävelyllä tehtiin sitten pitkät ja perusteelliset paikallaan pysymisharjoitukset.

Pihasta lähdettäessä:"odota". Takun ilmeestä näkee, että vapauttava "saa tulla" viipyy.


Ennen matkaan lähtöä vielä kontakti.
Nukka namitaskun vieressä.
Takkukin tulee lähi-istuntaan.

Sitten matkalla odottamista. Tämä on sellainen "oottakaa vähän" komento.
Ylimääräisenä simputuksena istumista sillalla.


* Kissat


Kissat elelee tahtonsa mukaan.

Kurinalaisempaa rallaamista käytin Takun kanssa harjoittelemassa rally-toko-kurssilla. Lappujen edessä Takku harjoitteli istumista, maahan menoa ja kääntymistä . Välillä leikittiin lelulla, kovin montaa toistoa Takku ei siedä. Suosikkitemppu oli: seuraa, istu, maahan ja seuraa. Sitä se tekee kotonakin innolla.
Nukan kanssa tehdään kotona samoja juttuja.Vaihtelu on selvästi virkistävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti