perjantai 13. lokakuuta 2017

PaimenkoiraViime sunnuntain Takku ja poikansa Venni viettivät Pohjolan lammastilalla Kerimäellä. Tokihan paikalla oli muitakin paimennusoppilaita ja tietysti iso joukko lampaita. Kukin koira kävi paimennuksessa kaksi kertaa.

Takku päästettin lammasaitaukseen vapaana. Se katseli - jassoo lampaita täällä ja tutkisteli sitten aitauksen hajuja. Kuljin aitauksessa ja lampaat perässä. Ja Takku alkoi kulkea mukana lampaiden perässä! Se jopa teki kiertoliikkeet pysyen kuitenkin takana, suurimman osan aikaa.


Toisella yrittämällämme Takku oli selvästi jo keksinyt mistä on. Se kulki yleensä hiljaa laumaa seuraten, mutta kun lampaat pysähtyivät paikoilleen, Takku haukkui ja sai ne liikkeelle!
Ihan kaikkea Takku ei vielä keksinyt. Muutamia kertoja, kun käännyin katsomaan taakseni, huomasin joku yksittäinen lammas oli jäänyt taakse. Takun mielestä se sai olla siellä. Kävin sitten lauman kanssa poimimassa eksyneen porukkaa.


Puolitoista-vuotiaan Vennin paimennus oli vauhdikasta ja äänekästä. Se kyllä oli aikamoisen taitava - siinä on äitsykälle mallia.

Oli niin hauskaa, että lähdemme Takun kanssa uudestaan paimeneen muutaman viikon kuluttua.

Kuvat Tuija ja Salla Lauronen
Entäpä kotoiset lampaat?
Kuljeksivat pihassa etsien ruohoa keltaisten lehtien seasta. Ilman paimenkoiraa?


Ei hätää, onhan se paimenkin mukana....Ei kommentteja:

Lähetä kommentti